Jedna od njagledanijih turskih sapunica na našem području je bila Sulejman Veličanstveni i tada su svi bili oduševljeni ljepotom glavne glumice. Međutim prava Hurem je bila poznata ne po svojoj ljepoti nego po svojoj razboritosti a danas se smatra jednom od najmoćnijih ali i najtajanstvenijih žena u turskoj istoriji.

Sultanija Hurem je bila omiljena žena sultana Sulejmana Veličanstvenog i ona mu je rodila šestoro djece i bila je jedna od njegovih zakonitih supruga. Hurem je imala veliki uticaj na politiku koju je tada vodilo Osmansko carstvo a u državnim poslovima je upravo ona imala vodeću ulogu.

Istorija nije zabilježila njeno pravo ime niti kakvo je djetinjstvo imala i samo se predpostavlja da joj je pravo ime bilo Aleksandra ili Anastasija te da je njeno porijeklo sa teritorije tadašnje Poljske kraljevine sa prostora koje danas zauzima Ukrajina. Smatra se da je ona bila ili ukradena robinja ili su je njeni roditelji prodali što je u to vrijeme bila dosta česta pojava i ona je kao bijelo roblje odvedena u Carigrad.

Tu je kupio Ibrahim paša koji ju je poklonio sbvom velikom prijatelju sultanu Sulejmanu I u znak zahvalnosti i tako je Hurem postala dio harema koji je brojao preko 300 žena. Koliko se izdvajala od drugih pokazuje i činjenica da je sultan odmah primjetio i sa njim je ostala do kraja života kao njegova družbenica. Kada je u pitanju njen fizički izgled u spisima se pominje da je bila vitka i visoka te da je imala vatreno crvenu kosu. Ostatak pročitajte na linku ovdje.

 

Preporučujemo