Svi oni koji pamte Jugoslaviju, svakako se sjećaju i mnogih sportskih asova koji su pravili čuda u svojim sportovima u to vrijeme, ali malo ko je bio tako velika zvijezda kao košarkaš Mirza Delibašić. On je rođen u Tuzli, 1954. godine i od malih nogu su njemu predviđali blistavu sportsku budućnost, a to je na kraju i ostvario, posebno u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga vijeka. Njemu je prije nekoliko dana otkriven i spomenik u Sarajevu, kojeg je izradio umjetnik Adis Lukač. Tada je Mirzin sin Danko opisao koliko je ponosan na sve ono što je njegov otac napravio, a veliko slavlje je uveličao svojim prisustvom i fudbaler Edin Džeko.

Mirzu i danas svi pamte kao veliko sportistu, koji je pomogao u povećanju sportske reputacije Jugoslavije. Karijeru je započeo u tuzlanskoj Slobodi, da bi nakon toga između Beograda i Sarajeva izabrao glavni grad BiH te prelazi u sarajevsku Bosnu sa kojom je osvojio i tituli prvaka Europe, da bi ga nakon toga htio svaki klub u Europi, ali on je završio u velikom Realu iz Madrida. Kao reprezentativac Jugoslavije, doveo je reprezentaciju do europskog i svjetskog vrha, te je bio jedan od najboljih igrača svijeta. Ali, samo tri godine nakon vrhunca u karijeri, njegov život je krenuo nizbrdo, žena ga je napustila, počeo je sve više da konzumira alkohol, a to je sve uticalo i na njegovu igru

S vremenom je igrao sve lošije, a alkohol i cigarete su ga uništile tako da je doživio i moždani udar, od kojeg se nije opravio dovoljno, tako da je morao da prestane da igra. Nakon toga je uslijedio i raspad Jugoslavije, zemlje koju je obožavao, došao je i rat, a to ga je totalno uništilo. Preminuo je 2001. godine.

 

 

.

 

 

Preporučujemo