U većem dijelu Srbije RHMZ je upalio crveni meteoalarm i izdao posebno upozorenje na vremenske prilike koje će ovog vikenda da zadese Srbiju. Kako se navodi u ovome izvještaju, snijeg se očekuje u cijeloj Srbiji, a velika opasnost po sve stiže i sa jakim vjetrom, koji će prouzrokovati snježne nanose, a prema ovome izvještaju se navode i ove stvari:”  U subotu u planinskim predelima na jugu i zapadu Srbije povećanje visine snježnog pokrivača, lokalno za preko 15 cm za 24 h. U nedjelјu u većem dijelu Srbije sneg – navodi RHMZ.

Dalje u ovome saopštenju stručnjaci iz RHMZ-a saopštavaju i ovo: ” U nižim predjelima stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 25 cm, a na planinama i više, samo će se na sjeverozapadu zemlјe zadržati suho. Naročito obilne padavine se očekuju u brdsko-planinskim predjelima istočne i jugoistočne Srbije, gdje može pasti i do 50 cm novog snijega. Duvaće jak sjeverni vjetar, koji će ponegdje dostizati i udare olujne jačine uz stvaranje snježnih nanosa.

Za one koji nisu upoznati, crveni meteoalarm upućuje na vrlo opasne vremenske prilike, koje mogu uzrokovati veliku štetu i biti veoma opasne po bezbjednost ljudi i životinja. Prema ovome saopštenju evo šta se može očekivati u prijestlnici Srbije: ” Na području Beograda, u nedjelјu vjetrovito sa snijegom – u nižim dijelovima grada od 5 do 15 cm snijega, u brdskim oko 20 cm, a na Avali i Kosmaju i do 30 cm novog snijega – navodi se u upozorenju istaknutom na sajtu RHMZ. Stoga, ko nema stanovite potrebe neka se ne izlaže riziku i neka ne izlazi vani, a oni koji kreću na putovanje ne treba ni napominjati da je zimska oprema obavezna.

Preporučeno