U nastavku današnjeg članka, odvojit ćemo trenutak za razgovor o zdravstvenom aspektu, kao io nekim vitaminima i mineralima koje zanemarujemo i kojih nemamo dovoljno. Iz tog razloga ponekad imamo zdravstvene probleme, poput glavobolje, a da nismo ni svjesni da nam u organizmu možda nedostaju vitamini, posebno magnezijum. Vjerovali ili ne, magnezijum je odgovoran za otprilike 300 procesa koji se svakodnevno dešavaju u tijelu. Jako je važan za regulaciju šećera u krvi i pravilnu funkciju mišića i živaca.

Na primjer, veliki postotak ljudi koji pate od migrene nisu ni svjesni da njihov organizam ima manjak magnezijuma. Ako imate problema sa opstipacijom, takođe postoji velika šansa da vam nedostaje magnezijuma. To jest, magnezijum pomaže da voda uđe u crijeva, čineći stolicu redovnom. Zbog njegove važne uloge u potpori mišića, nedostatak magnezija može dovesti do bolnih grčeva mišića, pri čemu se bol prvo pojavljuje u donjim ekstremitetima.

Nizak nivo magnezija u telu, može da dovede do anksioznosti, samim time razdražljivosti i stresa. Također, jako bitan i relevantan podatak da vam fali magnezija u telu jeste da imate problema sa snom, i da se mučite da zaspite. Najbolji način za popravak nivoa magnezija u telu jeste sama ishrana, a hrana koja je najbogatija magnezijem je svima nama dostupna. Ona uključuje sve zeleno lisnato povrće, orašaste plodove, avokado, semenke bundeve, losos, mlečne proizvode, tamnu čokoladu.

Oglasi - Advertisement