Zoran Đinđić je čovjek koji je bio premijer Srbije i koji je ubijen u atentatu prije dvije decenije ali koji je ostavio neuzbrisiv trag. Rođen je u Bosanskom Šamcu gdje je njegov otac koji je bio vojno lice bio u službi a nakon nekoliko godina se porodica seli u Beograd gdje je Zoran završio gimnaziju i nakon toga diplomirao na Filozofskom fakultetu.

1979. godine je i doktorirao na fakuletetu  Njemačkoj i nakon toga je postao profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kraajem osamdesetih osniva Demokratsku stranku i bio je njen predsjednik. On je bio jedan od vođa kolaicije Zajedno koja je na izborima u Srbiji odnijela pobjedu koju Milošević nije priznao i tada su uslijedili masovni protesti i na kraju je Milošević morao da prizna pobjedu opozicije.

Zoran Đinđić je kratko vrijeme bio i gradonačelnik Beograda a on je jedan od najzaslužnijih koji su doveli do pada režima Slobodana Miloševića. Kada je u  pitanju njegov privatni život Zoran je bio u braku sa Ružicom koja mu je podarila dvoje djece sina Luku i kćerku Jovanu koji su danas odrasli ljudi.

Luka je sa svojim ocem išao na demonstracije još kao dječak i njihova zajednička fotka je obišla cijeli svijet. On danas ima 29 godina i završio je Fakultet političkih nauka i mnogi su smatrali da će krenuti stopama svog oca ali se to još uvijek nije desilo. Jovana radi pri vladi Srbije koa koordinator a ona je od oca naslijedila govorničke vještine i diplomirala je na odsjeku Komunikologije dok je master završila u Londonu.

Preporučujemo