Jedna od poznatijih savremenih spisateljica u Srbiji, ali i šire u posljednjih nekoliko decenija je svakako bila pokojna Isidora Bjelica koja je preminula prije skoro dvije godine, a poslije duge i teške bolesti. Tada je cijela Srbija tugovala za njom, a Isidora je bila poznata, osim po svojim knjigama, i po svome osebujnom karakteru te sa stajlingom u odjevanju koji nikoga nije ostavljao ravnodušnim, te je uvijek bila u centru pažnje gdje god da bi se pojavila. Njen zaštini znak su bili šeširi, a osim toga bila je poznata i po tome da nije imala dlake na jeziku, te da je često sa svojim mišljenjima znala da šokira onaj tradicionalni dio Srbije.

Isidora je preminula u svojoj 53. godini života, a prije smrti je bez ustezanja govorila o svojoj bolesti i o svojoj borbi do posljednjeg daha. Tako je Isidora jedne prilike kada je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da su namirnice poput kobasica, slanine i ostale mesne prerađevine kancerogene, na društvenim mrežama napisala kako ona nikada nije jela ni slaninu ni kobasice, nije bila pušač niti je konzumirala alkohol ali je ipak oboljela. Tada je napisala da je najkancerogenija stvar na svijetu tuga, te da je ona imala tuge na galone i smatra da je zbog toga i oboljela

Ona je pokušavala da se izliječi i van Srbije, te je išla i na tretmane u Švicarsku, te je nakon toga otkrila, kako je nakon dvije godine ovih tretmana bila ostala bez novca za liječenje, te da su vremena takva da ako nemaš apara, onda si osuđen da umreš. Jedno vrijeme je bila razmišljala da se samo povuće u svoj stan i da tu mirimo i šutke umre, ali zbog svoje djece to nije mogla da napravi.

 

 

 

 

Preporučeno