Švedska je oduvijek važila za raj i jednu od destinacija u koju Srbi ali i ostali iz bivše SFRJ rado odlaze u potrazi za nekim boljim životom i životnim uslovima. Ipak, ispovijest ove Srpkinje koja je u Švedskoj provela više od mjesec dana govori nam malo drugačije. Kako ona tvrdi, ljudi sa našeg područja se veoma teško uklapaju na način života u Švedskoj, te da je njihov mentalitet u Švedskoj skroz drugačiji od našega, i da je za mnoge pravi izazov prilagoditi se svemu tome.

Marija, kako je ime ovoj djevojci je u Švedsku otišla nadajući se da će sebi sa svojim radom moći obezbijediti stabilna novčana primanje te siguran život, ali joj nije bilo potrebno dugo da joj se san o Švedskoj kao jednoj od obećanih zemalja, sruši preko noći. Ona kaže da je potrebno da radite dva posla ako želite da imate iole pristojan život, a kada je u pitanju minimalna cijena rada, za to kaže da je to individualno i da su pravi Šveđani povlašteni po tom pitanju u odnosu na strance. Rekla je da je u slučaju bolesti i spriječenosti za rad veoma teško srediti da se dobiju neka socijalna primanja, a i kada uspijete iz socijalne službe samo gledaju na koji način da vas zakinu

Ono što ju je najviše šokiralo je odnos prema gostima, a to je potvrdilo još nekoliko korisnika društvenih mreža. Kako ona kaže, Šveđani nisu niti malo gostoljubivi, te ukilko se kod nekoga nađete u kući u vrijeme ručka, oni vam neće ponuditi da ručate sa njima, te će uredno da završe svoje jelo, a nakon toga će se posvetiti vama. Kućne posjete su veoma rijetke u Švedskoj, a ako se i dese, ne računajte da će vas dočekati stol prepun hrane, te kada je neka proslava, svaki gost sa sobom nosi ono što želi da jede ili da popije, i tako je kod većina švedskih porodica.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 

 

Preporučujemo