Poznata voditeljica kviza Slagalica Kristina Radenković se ponovo našla u centru skandala nakon što je u jednoj od emisija ispravila akcenat jednog od takmičara, te je sa tim svojim potezom na neki način izazvala pravi haos. Ona je ispravila jednog takmičara u vezi akcenta nad riječju ”kontinent”. Javnost je veoma brzo, oštro osudila njen potez, te su na društvenim mrežama veoma brzo počeli da se pojavljuju snimci koji ismijavaju voditeljicu, te razne fotografije koje se izruguju njenom potezu. Povodom svega toga su se veoma brzo oglasili i predstavnici RTS-a, koji su objavili svoje saopštenje:

”Sve primjedbe zbog pravilne upotrebe akcenata u najgledanijoj srpskoj televizijskoj emisij TV Slagalica upućene Javnoj medijskoj ustanovi Radio televizije Srbije dobile su u javnosti neprimerene razmere. Neosnovane optužbe su, paradoksalno, upućene kvizu koji mnogo polaže na tačnost, informativnost i vrijednosti obrazovanja, nauke i kulture. Da je došlo do greške ili nepravilne upotrebe akcenata, reakcija javnosti bi bila razumljiva – međutim, greške nema. RTS kao javni servis ima odgovornost prema jeziku i svijest o potrebi poštovanja jezičkih normi, uključujući i one akcenatske. Svi lektori koji su zaposleni u ovoj kući rukovode se sa svojim profesionalnim znanjem i normativnim priručnicima, prije svega Pravopisom Matice srpske i Pravopisnim rječnikom Matice srpske, koji predstavljaju “ustav” srpskog književnog jezika. Također, često imamo priliku da čujemo primjedbu da je jezik živa stvar i da se neprestano mijenja, te da su književni akcenti na kojima se istrajavamo u nesaglasju sa “stanjem na terenu”.

Dalje je u saopštenju rečeno i ovo: ” Tako da ovo jeste pitanje koje zaslužje da bude najozbiljnije razmotreno, i to od strane institucija koje se bave jezikom, Odbora za standardizaciju jezika, Instituta za srpski jezik i Odeljenja za srpski jezik u Matici srpskoj. Međutim, sve do tada dok institucije ovo pitanje ne budu riješile, Radio televizije Srbije će nastaviti da se rukovodi akcentskim pravilima koja su još davno utemeljili Đuro Daničić i Vuk Кaradžić.”

 

Preporučeno