Poznati bosanski pjevač Muhamed Mujkanović je preminuo 2015. godine, a mnogi su mišljenja da je na vječni počinak otišao zbog velike tuge koju je nosio u sebi. Pjevač je preminuo od posljedica moždanog udara u svojoj 74. godini života, a neposredno prije toga u nekoliko godina razmaka su mu bila preminula oba sina, te mnogi smatraju da je pjevaču na kraju prepuklo srce od bola. Muhamed, koji je za mnoge bio prvi glas Bosne je odrastao u šestočlanoj porodici, te je uz svoju braću i sestre uvijek pjevušio. Još kao djetetu su mu mnogi predviđali bilstavu pjevačku karijeru, a on je raskoš svoga glasa u tim vremenima pokazivao na školskim i amaterskim takmičenjima, gdje je kupio samo prve nagrade. U tuzlanskom preduzeću „Solana“ gdje je počeo da radi kao hemijski tehničar, učlanio se u radnički KUD i tu aktivno djelovao.

Onda se bilo desilo veoma značajno amatersko takmičenje koje se zvalo „Tražimo nove zvijezde“ koje se dešavalo kroz deset gradova, sa finalima u Sarajevu. Na svim pojedinačnim, kao i na finalnom takmičenju u Sarajevu je pobijedio Muhamed, te je tako sa titulom najtalentovanijeg mladog pjevača dobio priliku da snima arhivske snimke za Radio Sarajevo i ploču. On se te 1969. godine bio predstavio i na festivalu jigoslovenske narodne muzike na Ilidži, te je sa svojom pjesmom „Proklet da je život cijeli“ skrenuo pažnju na sebe. Zbog naziva ove pjesme mnogi misle da je urekao svoju sudbinu i promijenio joj tok, tako da ona postane tragična.

Karijera ovoga velikog sevdalije je uveliko vezana uz Radio Sarajevo. Muhamed je volio i njegovao pjesme koje imaju dugu tradiciju, pjesme koje su bile nastale u narodu, a koje je snimao za rahiv, i to njih oko 3 stotine

Ostatak pročitajte OVDJE

Preporučujemo