U našoj reegiji se rađaju veliki talenti a jedan od njih kada je muzika u pitanju je bio Ivo Pogorelić koji je počeo da svira klavir kada je imao sedam godina a sa 12 je otišao u Moskvu na školovanje.

O njemu kao izvrsnom pijanisti ali i o njegovom imidžu koji je bio jedinstven pisali su svi svjetski mediji a on je oženio svoju mentorku i profesoricu Alize iz Gruzije koja je od njega bila dosta starija a nakon njene smrti 1996. godine Ivo se potpuno povukao iz javnosti. On je i prije bio poznat kao veliki ekcentrik i na žalost njegovih fanova rijetke su bile prilike kada bi ga mogli vidjeti i nakon deset godina potpune medijske šutnje on je dao intervjuu Die Weltu  i objasnio je da se osjećao loše nakon što je njegova supruga preminula i morao je da se vrati svojim korijenima.

Ivo je rekao da je Elize u njegov život ušla kada je on imao samo 17 godina i ona je jako uticala na njegov razvoj ne samo kao pijaniste nego i kao ličnosti. Ona je prema njegovim riječima bila jedinstvena osoba koja je imala i ljepotu i talenat i obrazovanje i emocije i cijelu sebe je davala umjetnosti.

Ivo je inače rođen u Beogradu a porodica je jedno vrijeme živjela u Zagrebu prije nego je on otišao za Rusiju. Na vrhuncu svoje popularnosti on je zarađivao za jedan koncert po 50 hiljada dolara a dans rijetko nastupa. Živi u švicarskom gradu Luganu u vili koja ima koncertnu dvoranu i studio. On je ponovo pronašao i ljubav sa Utom Šnajder koja mu je pružala najveću utjehu nakon suprugine smrti. Ostatak pročitajte ovdje.

 

Preporučujemo