Prije 14 godina javnost je šokirala vest o smrti Dina Dvornika. Poznat kao “kralj fanka”, splitski muzičar ostao je upamćen po hitovima koji su omiljeni i danas. Odmah su nakon toga krenule priče kako je Dino u svojoj 44 godini umro od predoziranja, ali njegova supruga Danijela je tvrdila kako s eon godinama nije drogirao, a to je potvrdila i obdukcija, a nalazi su pokazali da je pjevač preminuo u snu od mješavine tableta koje je uzimao: ” Umro je od miksa tih tableta, koje je uzimao nekoliko dana prije svoje smrti. Uzimao je tablete za spavanje, smirenje, protiv bolova, antidepresive, a povremeno i metadonsku terapiju. Prema riječima ljekara, njegovo tijelo je bilo u izuzetno dobroj kondiciji i svi organi su mu bili zdravi. Hemijski sastav tih tableta prouzrokovao je komplikacije disajnih puteva i on je umro u snu. Nešto slično se dogodilo i Hitu Ledžeru, australijskom glumcu, koji je također uzeo preveliku količinu tableta za smirenje” – rekla je tada Danijela.

Rekla je da je Dino uvijek bio psihički labilan te da je imao probleme sa depresijom i bio je sklon ovisnostima. Žudio je i za pažnjom, a kada ga je javnost počela zaboravljati, zajedno sa kolegama, psihički je bio potonuo, a Dinina majka je rekla kako je njen sin umro tužan, nesretan i depresivan, te je rekla kako su ga njegove kolege ignorisale zadnjih deset godina, i nisu željeli da rade sa njim.

Ipak, mnogi smatraju da je pravi uzrok njegovog duševnog bola bila smrt njegovog oca Borisa Dvornika, koji je preminuo šest mjeseci ranije i da je očeva smrt slomila Dinu do kraja, a za svoju muziku je ovaj kralj fanka svojevremeno rekao:”  U muzici ima muzičkih genijalaca i muzičkih idiota. O sebi ne mislim kao genijalcu nego kao o čovjeku koji se bavi poslom koji voli i koji želi da publika voli njegovu muziku. Kad sam u studiju posvećen sam 100 % muzici i ne zanima me šta drugi misle o mojoj muzici, važno je da se ja dobro osjećam dok je slušam jer ako je meni dobra, mora biti i mojoj publici. Na kraju krajeva, ja tu muziku prezentujem. Ako je ne shvate danas, shvatiće je za 100 godina”

Preporučujemo