Hilandarsko ljekarsko društvo već godinama organizuje odlazak mnogih medicinskih stručnjaka na Svetu Goru, a u toj misiji posvećenoj zdravlju hilandarskih monaha najaktivniji su upravo ljekari iz Opšte bolnice Valjevo, gde dr Popović radi kao hirurg.. Kako je Popović otkrio za medije:

”Bratstvo manastira izuzetno je zdrava i vitalna populacija. Tome doprinosi i način života koji vode, kao i njihov način ishrane. Tamo nema dijabetesa, svega jedan monah ima hipertenziju i hipertireozu koje su pod terapijom. U skladu sa načinom života koji podrazumijeva dosta stajanja, javljaju se tegobe sa proširenim venama i eventualno zglobovima. Jedan od najjačih utisaka mi je mijenjanje svijesti i načina razmišljanja tokom boravka tamo, mislim da svako nakon te posjete bude bolji čovek” – priča dr Popović. Kako je rekao ovaj stručnjak, hilandarska ambulanta u kojoj je on dežurao je vrhunski opremljena, te u njoj imaju zaista sve od ultrazvuka, preko oftalmoloških uređaja do apoteke. Osim što je oduševljen zdravljem svih monaha, doktor Popović je također oduševljen i sa potpuno drugačijom atmosferom i načinom razmišljanja na tom mjestu, a to je po njemu veoma bitno sprem ustaljene svakodnevnice:

”Iako sam čitavog života vjernik, imao sam tremu da li ću moći da se uklopim. Ali kad stignete tamo, imate osjećaj kao da ste tu već proveli sto godina. Ono što me je oduševilo je njihov način života koji kao da se nije vijekovima promijenio. Saznanje da i danas može tako da se živi mi je pomoglo u razmišljanju o životu i struci. Sve je smireno, svako ima svoju ulogu, bez žurbe se sve stiže” – kaže dr Popović.

 

Preporučeno