Mnogo je stvari i događaja na svijetu koji se baš i ne mogu objasniti, a jedan od njih je svakako pojavljivanje zmija u jednoj seoskoj crkvi u Kefaloniji, a to se dešava uvijek na isti dan, svake godine, 15. avgusta. Stručnjaci koji su se bavili ovim fenomenom nisu nikako mogli da utvrde iz kojeg razloga zmije dolaze u ovu crkvu, a lokalni stanovnici imaju neke svoje teorije, te smatraju da znaju zašto se zmije pojavljuju baš u njihovoj maloj crkvi. Inače, Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru, te je poznata po svojim prelijepim plažama, a u posljednje vrijeme i po ovom fenomenu koji se dešava svakog 15. avgust

Na praznik Velike Gospojine odnosno Uspenja Bogorodice u crkvu Fiduse dolaze zmije sa svih strana, atu ostaju sve dok se ne završi cijela liturgija. Nije poznato kada su se zmije prvi puta počele pojavljivati u crkvi, ali priče koje imaju mještani sežu u daleku prošlost, još u vrijeme kada su Grci počeli da koriste novi kalendar koji je pomjeren 13 dana unaprijed.

Tako jedna legenda nudi i objašnjenje zbog čega zmije dolaze u crkvu baš na ovaj dan, a po toj legendi su na to ostrvo bili došli gusari u 13. vijeku, te su pokušali da provale u tamošnji manastir u kojem su živjele monahinje. Tada su se pojavile zmije koje su napravile zid između gusara i monahinja, a gusari su od straha pobjegli. Legenda kaže da su monahinje tada molile Boga da ih pretvori u zmije da bi se spasile, a da im je Bog tu njihovu molitvu uslišio.

Ostatak ovog teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo