Baš svakoga dana do nas dolaze vijesti koje su povezane sa crnom hronikom, o nekim nesrećama, tragedijama, ubistvima, nesrećama koje se dešavaju u cijelom svijetu, pa je tako u to vrijeme, 2015. godine mnoge pogodila vijest o velikoj eksplozioji koja je ikada snimljena i koja se desila u kineskom lučkom gradu Tijandjinu, kada su poginule 173. osobe , a više od 700 je ljudi bilo povrijeđeno. tada su spasioci  tri dana nakon eksplozije našli jednoga preživjelog u ruševima i to se smatralo za veliko čudo. Među 173 poginule osobe bilo je čak 103 vatrogasca pa tako ova nesreća spada među najfatalnije za vatrogasce kako u Kini tako i u cijelom svijetu. osim toga, nekoliko vatrogasaca nije nikada pronađeno,a u nesreći je povrijeđeno 798 osoba

Zbog velikog straha od zagađenja, taj dio je bio evakuisan u zoni od 3 kilometra, jer je na mjestu nesreće bila pronađena opasna materija sodijum cijanid koji je zapaljiv u dodir sa vodom. Zvanično se nikada nije utvrdilo koje su sve zapaljive i otrovne materije bile na mjestu eksplozije, a u kanalizacijama nakon eksplozije su utvrđene velike koncetracije otrova, osam puta veće od dozvoljenih. Na to mjesto su poslani i vojnici, njih oko 200 koji su obučeni kako da se ponašaju u slučaju nuklearnih, bioloških i hemijskih katastrofa.
Također, ustanovljene su 22 stanice za praćenje ekološke situacije, a pet stanica je kontrolisalo kvalitet vode.

Policija i vojska je obezbijedila prilaz mjestu eksplozija, te su držali neko vrijeme tu regiju pod kontrolom, i sve je bilo pod budnim okom helikoptera koji su stalno kružili tim rejonom. Zna se da je skladište koje je eksplodiralo pripadalo je kompaniji “Ruihai Logistics”, koja se bavi preradom otrovnih hemikalija.

 

 

 

Preporučeno