Ljudska populacija se suočava sa velikim izazovima. Najnoviji podaci prikupljeni od strane satelita pokazuju da je morski led koji okružuje Antarktik dostigao novi minimum. Ovo je razlog za uzbunu, jer se ranije vjerovalo da je ovo područje otporno na efekte globalnog zagrijavanja. Nova informacija je bez presedana, a NASA-inom Walteru Meyeru, koji je odgovoran za praćenje nivoa morskog leda, teško je povjerovati. Stručnjaci za polarne upozoravaju da bi nestabilnost Antarktika mogla imati dalekosežne posljedice. Širenje antarktičkog leda u velikim razmjerima ključno je za regulaciju temperature planete odbijanjem sunčeve energije natrag u atmosferu i hlađenjem vode oko kontinenta. Ako bi se led otopio, Antarktik bi mogao postati toplinski radijator za Zemlju, što bi dovelo do daljeg zagrijavanja.

Trenutna veličina ledenog pokrivača koji pluta na površini Antarktičkog okeana je manja od 17 miliona kvadratnih kilometara, što je pad od 1,5 miliona kvadratnih kilometara u odnosu na septembarski prosjek i ispod nivoa prethodne zime. Ovo područje je otprilike pet puta veće od Velike Britanije. Uprkos tekućim istraživanjima naučnika o razlozima za tako niske nivoe leda, istorijski izazovi u proučavanju trendova na Antarktiku i dalje postoje. Meyer ima pesimističan pogled na oporavak morskog leda. Usred okeana koji obaraju nekoliko globalnih rekorda za toplinu i temperaturu, neki naučnici vjeruju da je nizak nivo leda kritično pitanje koje zahtijeva pažnju. Robi Malet sa Univerziteta Manitoba, koji se nalazi na Antarktiku, prokomentarisao je situaciju, navodeći da nam je „jasno koliko je sve ranjivo.

Tim koji je vodio naišao je na nekoliko prepreka zbog hladnih temperatura, jakih vjetrova i tankosti morskog leda. Malet je upozorio da postoji velika opasnost da se led popuca i odnese u more, ponevši tim sa sobom. Morski led se formira na kontinentu između marta i oktobra na južnoj hemisferi, tokom zimskih meseci. To je nezamjenjiva komponenta većeg sistema koji obuhvata sante leda, kopneni led i ogromne plutajuće ledene ploče. Ovaj sistem formira zaštitnu barijeru za kopneni led i pomaže u sprečavanju zagrevanja okeana. Caroline Holmes, istraživačica na britanskom Institutu za polarna istraživanja, upozorava da kako se morski led i dalje smanjuje, njegov utjecaj može postati primjetniji tokom ljetnih mjeseci.

Ne može se zanemariti mogućnost beskonačnog ciklusa topljenja leda. Kako morski led nestaje, područja okeana koja su prethodno bila prekrivena počinju da upijaju sunčevu svjetlost umjesto da je odbijaju. Ova apsorpcija uzrokuje zagrijavanje vode, što zauzvrat dovodi do daljeg topljenja leda. Naučnici to nazivaju efektom albedo leda. Učinak bi mogao uzrokovati porast globalnih temperatura i poremetiti umjerenu ulogu Antarktika. Važno pitanje koje se postavlja jeste da li se polako pretvaramo u antarktičko čudovište. Martin Sigert, glaciolog, upozorava da bi ovaj ishod bio katastrofalan za planetu.

Preporučujemo