Jedan od najpopularnijih filmova jugoslovenske kinematografije, za koji se može sa sigurnošću reći da je kultni film je svakako film ”Ko to tamo peva” režisera Slobodana Šijana, koji je snimljen 1980. godine, a koji je prepun legendarnim replikama, koje su vjerojatno najviše puta ponavljane. Ipak, ona koja je najviše primjenjivana u životima običnih ljudi na ovim prostorima je svakako replika koju izgovara glumac Pavle Vujisić, a koja glasi ”I tata bi sine”. Međutim, mnogima nije poznato da ova rečenica nije ni trebala da se nađe u ovom filmskom ostvarenju

Božidar Bota Nikolić, koji je radio kao direktor fotografije na ovom filmu, otkrio je svojevremeno da je ljubavna scena Nede Arnerić i Slavko Štimac ubačena naknadno, pisali su neki mediji u Srbiji, a između ostaloga Nikolić je rekao i ovo: ” Snimao sam sa Zoranom Čalićem film “Kakav deda, takav unuk”, koji je imao pola miliona gledalaca. Predložio sam Kovačeviću i Šijanu da odemo da gledamo šta je to što narod voli. Odbili su moj predlog. Otišao sam u bioskop i konstatovao da je ljubav ono što privlači publiku. Dušku sam rekao da u scenario za film “Ko to tamo peva” mora da ubaci ljubavnu scenu. On je napravio lik Nede Arnerić i Slavka Štimca. Duško je to tek poslije napisao i ono čuveno: “I tata bi, sine”. Prije toga nije bilo ljubavi u našem filmu” – ispričao je Bota Nikolić.

Osim toga, zanimljivo je da pored te ubačene scene, postoji i jedna izbačena scena u tom filmu, jer je taj film prvobitno trebao da se završi na sasvim drugačiji način, ali kako je te godine kada je film sniman preminuo i Josip Broz Tito, ta je posljednja scena izmijenjena.

 

Preporučeno