Posljednjih godina su sve češće priče o krađi beba u porodilištima. Ilona Novak je Kikinđanka koja veruje da je jedan od njenih blizanaca, rođen u Beogradu 3. marta 1997. godine, možda ukraden iz porodilišta. Novak navodi da joj nikada nije dostavljen nalaz obdukcije niti otpusno pismo iz bolnice. Pet godina nakon porođaja, u novinama je naišla na dijete koje je neobično ličilo na njenog sina, što je izazvalo njenu sumnju. Novak je imala komplikacije u trudnoći, pa je iz kikindske bolnice prebačena u Beograd gde je u sedmom mesecu trudnoće rodila blizance. Dan nakon porođaja obaviještena je da joj je jedno dijete umrlo. Uprkos tome što su joj već 21 godinu govorili drugačije, Novakova majčinska intuicija sugeriše da je njen drugi sin Endru još uvek živ.

Kada je njenoj svekrvi, koja je radila u školi u Kikindi, prišla koleginica sa člankom u novinama u kojoj je tražila donaciju za operaciju oka deteta, začudila ju je nevjerovatna sličnost deteta na fotografiji sa njenim unukom. U članku je prikazan petogodišnji dječak po imenu U.M. iz Beograda. Shrvana tom sličnošću, dogovorila je sastanak sa dječakovom majkom, a tokom njihovog razgovora otkriveno je da se oba dječaka bore sa smetnjama u govoru i vidu, ali su bez napora međusobno komunicirali. Uprkos  prijedlogu da se podvrgnu DNK testu kako bi se potvrdila njihova intuicija, U.M. odbila, sigurna u identitet svog djeteta i nespremna da ga podvrgne bilo kakvom maltretiranju. Ilona, ​​koja sada živi u Njemačkoj sa svojom djecom, na kraju je podnijela tužbu, koja je na kraju odbačena zbog nedostatka dokaza.

Mladić iz Srbije Mlađan Radivojević je čitavog života verovao da ga je majka napustila odmah po rođenju. Međutim, tek je u poslednjih godinu dana otkrio istinu: kao dete je zapravo ukraden iz kruševačkog porodilišta. Sada četrdesetogodišnjak i živi u Donjem Adrovcu kod Aleksinca, Radivojević je ceo život tragao za ženom koja ga je rodila i za majkom od koje je oduzet. Uprkos nepostojanju bilo kakvih zvaničnih zapisa o njegovoj biološkoj majci, on je i dalje odlučan da otkrije stvarnost svoje prošlosti i da se suoči sa onima koji su odgovorni za traumu njegovog djetinjstva. Potvrđeno je da je Mlađan kidnapovan iz kruševačkog porodilišta na dan svog rođenja, 3. marta 1981. godine. On traži  priliku da otkrije istinu svog ranog života.

Pitanje identifikacije Mlađanove biološke majke ostaje neriješeno. Kao otac, Mlađan je bio motivisan da krene u potragu za svojim porijeklom. Priznao je da je tek nedavno započeo ovu potragu. Prema dokumentima o usvojenju, Mlađanova majka je takođe bila poreklom iz aleksinačkog kraja, za šta su on i njegova supruga znali zajedno sa troje dece. Par je bio zabrinut da bi njihovo potomstvo moglo postati romantično povezano s potomstvom anonimnog rođaka. Kako bi to izbjegli, odlučili su locirati Mlađanovu rođenu majku, a da o tome nisu obavijestili Vericu, njegovu usvojiteljicu. Mlađan je objasnio da su to čuvali u tajnosti kako je ne bi povrijedili.

Preporučujemo