Kurkuma je indijska biljka koja ubija bakterije i gljivice i ima moćna antioksidativna i antikancerogena svojstva. Navodno pet namirnica osvaja svijet zbog svoje nevjerovatne ishrane, tvrde nutricionisti. REdoslijed je prvo kurkuma, onda povrće, zatim mlijeko bez laktoze, mahunarke i hrana koje sadrži proklijale sjemenke (proklijali kruh, proklijeli orašasti plodovi i proklijali pasulj).

Kurkumin ima snažna protuupalna, antibakterijska, antivrirusna, antioksidativna svojstva. U čanku pdo nazivom “Indijski začin budi nadu”, američki Wall street Journal je obavio da je psljednjih godina došlo do značajnog porasta interesa naučne zajednice za kurkumin. Nedavna klinička ispitivanja kurkumina kao lijeka za r.k gušterače, plazma ćelije (multipli dijelm), r.k debelog crijeva, Alchajmerovu boles objavili su nacionalni instituti za zdravlje.

Visoka hranjiva vrijednost- Pored glavnog sastojka kurkumina, koji ima najjače protivupalno dejstvu u biljnom svijetu, kurkuma posjeduje i vitamine C, E, K i B6, kao i minerale cink, fosfor, kalijum… Ostatak teksta pročitajte na linku koji se nalazi OVDJE.

Preporučujemo