Jedan od najskupocjenijih začina na svijetu je šafran koji se spominje još u Starom zavjetu. Gram ovog začina košta između 20 i 30 eura a jako uspješno može da se uzgaja i na našem području. Radi se o biljci iz porodice lukovica koja je dugogodišnja a sam začin se dobija iz cvijeta.

Naziv šafran potiče još iz persijskog jezika a znači budi žut jer je sam začin jarkožute do narandžaste boje. Danas nije tačno poznato odakle potiče šafran ali se pretpostavlja da je u pitanju istočna Grčka. Poznato je da se šafran koristio u doba starih Grka i Rimljana a o njemu postoje zapisi i iz drevne Indije. Po nekim legendama šafran su Rimljnani korisitli da biu ukasili postelje mladenaca za prvu bračnu noć a navodno ga je Kleopatra redovno uzimala za tamnjenje kože.

Šafran su u Evropu donijeli Mauri prije 11 vijekova i čak je i u to vrijeme bio jako skupocjen o čemu svjedoči i to što je po španskom zakonu njegovo krijumčarenje kažnjavano smrtnom kaznom. Hodočasnici su kasnije ovaj začin prenijeli u Englesku a nakon toga i u Ameriku gdje se danas najviše gaji u Pensilvaniji.

Ovaj začin ima jako visoku cijenu jer je njegova sezona cvijetanja jako kratka samo tri sedmice godišnje. Pored toga obzirom da su njegove stabljike niske prilično ga je teško i brati a ta činjenica povećava i troškove oko radne snage što također utiče na njegovu visoku cijenu jer se on isključivo ručno bere. Najveći proizvođači šafrana su Iran i Španija a cijena kilograma na svjetskom tržištu iznosi 1500 dolara. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo