Otkako se prije dvije godine pojavio korona virus, i otkako je pandemija ovoga virusa pokorila cijeli svijet, cijela ova situacija je napravila teške posljedice za cijelu planetu. Ljudi su u velikom strahu i napetosti, te se svako na svoj način pokušava boriti sa ovom pošasti, preko poznatih mjera zaštite, maski, držanja distance i sličnih stvari. tako se pojavila i ova veoma zanimljiva priča u kojoj je glavni lik djed Radosav Marković iz sela Raćana kod Kosjerića, koji je napravio jedinstveni patent, a kojeg je nazvao ”korona ventilator”. I mada je ovaj djed ušao u desetu deceniju života i ima 91. godinu, kako kaže, nije nikada bio zaražen, te smatra da je za to zaslužan njegov izum, a za medije je rekao ove stvari:

„Kad se zahuktalo sve ovo sa koronom odlučio sam da napravim ventilator koji u prostoriju ubacuje svjež vazduh, a napolje izbacuje viruse i bakterije. Čak i muve tjera iz prostorije ako ih ima, pritom i dodatno hladi prostor. Dodao sam i jedan dio u kom stoji alkohol, pa se izbacivanjem tih čestica dezinfikuje prostor. To što se nisam zarazio po meni, dugujem samo ovom ventilatoru, koji je „tjerao“ viruse i bakterije iz prostora u kom svakodnevno boravim“.

Kako je priznao, ovo nije prvi puta da je on izmislio neku spravu, aparat ili napravu, a koja je njemu ili njegovoj ženi pomogla u nekim poslovima u domaćinstvu. Kaže da on sve što vidi, može svojim sopstvenim rukama da napravi. Inače je po struci električar, pa mu je i to znanje dodatno olakšalo njegov rad na ovome patentu.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 

Ads

Preporučeno