Krenule su velike vrućine, a prema nekim najavama tek nas čekaju paklene vrućine i talasi velikih temperatura, te je preporuka svih stručnjaka da se ne krećemo po takvom vremenu ukoliko nemamo prijeke potrebe, kao i da pazimo da unosimo dosta tečnosti u svoj organizam, da ne bi dehidrirali i sebe doveli u neke nezgodne situacije sa svojim zdravstvenim stanjem. Tačno je da je voda savršena za održavanje hidratacije, ali mnogi ljudi tokom ljeta misle da je treba u organizam unositi u što većim količinama. Ali, preveliki unos vode je loše za naše zdravlje i može da uzrokuje neka dugotrajna, loša zdravstvena stanja

Kada su vrućine, mnogi posežu za hladnom vodom, u želji da održe hidriran organizam. Malo ko zna da je za hidrataciju potreban drugi napitak. Dabi se nadoknadila izgubljena tečnost, hidratacija se postiže unosom elektrolita u organizam, a to su minerali koji pomažu u ravnoteži i regulisanju tečnosti u tijelu. Oni su važni za rad mišića, te ih je najbolje uzimati kada dobijete dijareju, kada imate povraćanje, probleme sa mokrenjem, te nakon treninga i tokom vrućina. Neka pića su sama po sebi prirodno bogata elektrolitima, dok se druga upotpunjuju posebnom formulom. Umor, slaba cirkulacija, neregularan rad srca, mogu biti neki od znakova koji ukazuju da tijelu manjkaju elektroliti.

Voćni sokovi su dobar izvor elektrolita ali nisu najbolji za piće po ovim vrelinama za nadoknadu natrijuma koji se gubi putem znoja. Sportska pića su najlakša varijanta da tijelo lako nadoknadi elektrolite izgubljene teškim vježbama. Osim toga, i sami možete da napravite i dobar izvor elektrolita od jednog litra vode, 6 kašičica šećera i pola kašičice soli.

 

Preporučujemo