Ruski naučnik Konstantin Korotkov je jedini kojem je uspjelo da snimi kako duša napušta tijelo! Tako barem on tvrdi da je učinio sa inovativnom metodom sa gasovima vizualizacije. I mada je prošlo nekoliko godina od ove epohalne vijesti, nije zabilježeno da je iko poslije njega uradio nešto slično, a ovo otkriće koje je on podijelio sa svima su neki svjetski mediji okarakterisali kao potencijalno jedno od najvećih otkrića čovječanstva. kada je u pitanju Korotkov, on je profesor kompjuterskih predmeta i biofizike na Univerzitetu za informacione tehnologije u Sant Petersburgu, izumitelj softverskog kompleksa GDV (tehnike vizualnog prikaza pražnjenja plina – naprednog sredstva za proučavanje funkcija tijela i uma pomoću čitanja aure i ljudskog biopolja), a on je oko svoga rada istakao da je  koristio bioelektrografičku kameru da fotografiše smrt neke osobe, a njegovi rezultati su nevjerojatni:

” Pupak i glava su prvi dijelovi tijela koje napusti životna sila, odnosno duša, a posljednje na red dolaze prepone, odnosno spolni dio, i srce” – kazao je ruski naučnik, a on je isto tako proučavao i one koji su imali iznenadne nesreće u kojima su izgubili živote. Tako u slučajevima kada duša napušta tijelo osobe koja je imala nasilnu smrt ili iznenadnu smrt, smrt se, kako kaže ovaj naučnik, manifestira kao napuštanje i vraćanje duše u tijelo danima pošto je konstatovana smrt. Ističe da se radi o mogućem višku neiskorištene energije.

Inače, Konstantin Korotkov je pažnju svjetske javnosti pridobio prije deset godina i od tada je interesovanje za njegove radove veliko. Njegova metoda koju je razvio je prihvaćena kao medicinska tehnologija i to od strane  Ministarstva zdravlja Ruske federacije i koristi je više od 300 ljekara kao tehnika za posmatranje pacijenata oboljelih od bolesti poput raka. Korotkov je objavio više od 200 naučnih radova i to u međunarodnim časopisima za fiziku i biologiju. Vlasnik je 17 patenata u oblasti biofizike. Predavao je u 43 zemlje i učestvovao na više od 100 međunarodnih konferencija. Autor je devet knjiga koje su prevedene na više jezika.

Preporučeno