Za vrijeme postojanja bivše Jugoslavije, jedna od najluksuznijih vila kupljena je na njeno ime 1946. godine. Smještena u New Yorku, vila je nedavno prodata i promijenila vlasnika. Vila je prodata za ne manje od 50 miliona dolara u gotovini. Novi vlasnik pomenute vile je kompanija Douglas Elliman, a vila je građena od krečnjaka i nalazi se na jednoj od najpoznatijih i najpoznatijih ulica u Njujorku.

 

Vila se nalazi na Petoj aveniji na Menhetnu, a vlasnik je višegodišnji Jugosloven. Kuća, odnosno vila, nekada je bila poznata kao dvorac u kome je Josip Broz Tito boravio u slobodno vreme. Tristan Harper, jedan od vodećih agenata za nekretnine, prodao je vilu od 20.000 kvadratnih metara koju posjeduje pod punim imenom “Douglas Elliman Real Estate”) kompanije prodat po punoj cijeni, nije bilo pokušaja da se smanji prvobitna cijena .Države koje su imale čast da budu nasljednice su Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija.

 

 

Tristan Harper je za javnost saopštio da je ovaj značajan dio Njujorka zapravo smatran historijskim upravo zbog ove vile, te da je ova vila sada uspješno prodata. Vlasnici nove vile su također platili i sve troškove koji su bili potrebni kako bi se transakcija zatvorila bez ikakvih problema, što je olakšalo prodavačima za 11% da uštede.

Preporučujemo