Profesorica dr Ljiljana Gojković Bukarica, farmakološkinja i članica Radne grupe za izradu protokola liječenja kovida 19,  je u TV emisiji rekla kako su iz protokola izbačene velike količine i doze vitamina, te da antibiotike ne treba koristiti kod kuće ukoliko se radi o blažem obliku bolesti. Kkao je istakla, u prvoj fazi su najbolji limun i kokošija supa. Istakla je i da je tačno navedeno koji pacijent može da dobije jedan od tri lijeka protiv korone, a poslije favipiravira muškarci dvije sedmice treba da se uzdržavaju od seksualnog odnosa. Farmakološkinja Ljiljana Gojković Bukarica je istakla da je u najnovijem protokolu za liječenje kovida 19 sve detaljno opisano, te da bi bilo dobro da ga se svi ljekari pridržavaju.

Kako ističe, po prvi puta su izbačene velike doze vitamina za koje se pokazalo da baš i ne pomažu onoliko koliko se mislilo:”  Visoke doze vitamina koje su bile u protokolu, i prije toga što su bile preporuke SZO, nisu dale neke rezultate. Pokazalo se da je veliki trošak ljudima da kupuju to u ogromnim količinama, a da je rezultat skroman. Najgore je da može da bude štetan. Visoke doze vitamina C baš mogu da štete, tako da se poveća kiselost urina. Kad se to poveća, mogu da se očekuju neželjena dejstva mnogih lijekova, da se dobije infekcija bakterijama koje vole tu kiselu sredinu” – rekla je Gojković Bukarica,

Istakla je i da oni koji su se liječili po starom protokolu nemaju razloga za zabrinutost:
“Sigurno te posljedice nisu bile teška neželjena dejstva. To je moglo da se pojavi u malom procentu ili ne. Na početku protokola smo slijedili SZO i najveće organizacije na svijetu… Niko nije znao na početku sa čim imamo posla, nego se oslanjalo na stara znanja – kako se liječi ebola, to je korona, kako se leči Sars-Mers, to je isto korona, i teške forme gripa”, ističe profesorka.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučeno