Stiglo je ljeto u naše krajeve, tu su sve topliji i sunčaniji dani, pa je normalno da je krenula i sezona kupanja. Tako je i na novosadskom Štrandu, a tu je JKP “Gradsko Zelenilo” je iz predostrožnosti postavio upozorenje za plivače koje uhvati vir. Ali, izgleda da su oni sa ovom svojom objavom malo precijenili ostatak svijeta jer je mnogima sve nejasno nakon čitanja ovoga upozorenja, a radi se o tome šta treba da rade ukoliko krenu da se dave, a u spomenutom uputstvu između ostaloga stoji: “Ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas okrene dva-tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu tangente kretanja vira”.

Mnogi su ostali zbunjeni na ovaj termin tangente, te su krenuli da se pokušaju prisjetiti časova matematike iz škole. Ukoliko ne možete da se sjetite tangenta u geometriji je prava koja dodiruje krivu. Tako da bi prijevod ovoga upozorenja vjerojatno bio da kada vas vir izbaca dva do tri puta, pošto niste plivali pravolinijski, kada dođete na obod vira iliti toga kruga, onda treba da dijagonalno plivate od njega. Čini se da onaj koji je radio na ovome upozorenju nije uzimao u obzir da veliki broj ljudi u slučaju davljenja neće znati ni kako se zove od straha, a kamoli da razmišlja šta je to tangenta i u kom pravcu treba da plivaju

Ova slika je veoma brzo postala viralna na društvenim mrežama, a komentari su se samo nizali: “Na novosadskom Štrandu se prvo ide na časove obnovljene geometrije, pa se tek onda ulazi u vodu!”, “Pravcu tangente, pa ne znam, onda ću da se udavim”, “Spasilac sa obale: Hvataaaaj tangeeentu, tangeeentu bre!”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

 

Preporučujemo