Za nestalu sliku velikoga slikara Pabla Pikasa se dugo, decenijama nije znalo baš ništa, posebno se nije znalo gdje je, a onda je iznenada primijećena na snimku koji je star dvije godine, a koji se ovih dana pojavio u javnosti. Nedavno je na Filipinima, na izborima pobijedio Fedinand Markos mlađi, a među prvima mu je naravno čestitala njegova majka, udovica diktatora Ferdinanda Markosa, Imelda. U kući Imelde Markos je na snimcima sa proslave primijećena i slika Pabla Pikasa koja se već decenijama vodi kao nestala, a onda su istražni organi utvrdili da to nije prvi puta da je ta slika snimljena ili uslikana u njenome  luksuznome domu, a radi se o slici “Žena koja leži 6”

U dokumentarcu “The kingmaker” iz 2019, jedan dio intervjua udovica diktatora Markosa Imelda je  davala i iz svoje dnevne sobe, a iza nje na zidu je visjela upravo ova slika oko koje se podigla velika prašina u svijetu

Bivši predsjednik filipinske Komisije za dobru vladu, koja je stvorena upravo da bi istražila svu imovinu dinastije Markos je u medijima izjavio kako se u Imeldinoj kući, vjerojatno u ovome trenutku nalazi najmanje 160 nestalih umjetničkih djela, koja su ne stala na ko zna koje načine. Nakon što je ovaj dokumentarni film emitovan, ova komisija je pokušala da obavi novu istragu, ali slike na zidu više nije bilo. Ipak, slika se sada opet pojavila na novim snimcima Imelde dok čestita svome sinu na izbornoj pobjedi, pošto je postao novi predsjednik Flipina. Pogledajte trejler filma, u kojem će vam možda sve biti jasnije!

Preporučeno