U ovome tekstu ćemo o jednoj veoma zanimljivoj temi koja je izazvala mnoge polemike u javnosti, posebno na društvenim mrežama. Iako se u cijelom svijetu radi i bori na ravnopravnosti spolova, u našim krajevima još uvijek ima dosta problema po tom pitanju, a to su pokazala i mnoga istraživanja, posebno u vezi zapošljavanja i plaćanja rada. Iako smo u 21. vijeku kod nas se još uvije  zanimanja dijele na muška i ženska, posebno kada su kućni poslovi u pitanju, briga o djeci gdje je sve i dalje na ženskim plećima.

Kaad je uspješnost u karijerama u pitanju, muškarci u Srbiji, većinom, teško podnose da im je ženska osoba nadređena, da im je šef, da zarađuje više od njih. Tako se na društvenim mrežama povela i velika rasprava nakon što je jedna korisnica svima postavila pitanje:” Šta je, po vama, ono što čini uspješnu ženu?”.

Nakon toga su se komentari samo počeli redati, te je ona nakon toga postavila i neka dodatna pitanja, jer je htjela da čuje sva moguća mišljenja, a ostala su pitanja bila i ženama:

”Da li ste odrasle imajući u vidu bilo kakvu ideju o ženstvenosti ka kojoj ste stremile? Šta, po vama, karakteriše uspješnu ženu ili djevojku? Da li smatrate da se nešto drastično promijenilo u ponašanju i odrastanju djevojčica, djevojaka i žena što je objektivno pozitivno ili negativno uticalo na njih?”

Najčešći komentari koji su bhili su ti da žena treba da bude sposobna, samostalna, samouvjerena i stabilna,a  mnogi su istakli da ista pravila u svim segmentima života treba da važe i za muškarce i za žene. Ipak, jedan komentar je privukao dosta pažnje i izazvao razne reakcije

Kako je glasio možete da pročitate OVDJE

 

Preporučujemo