Hvatač zmija Vladica Stanković (41) iz Vladičinog Hana imao je pune ruke posla u jednom poslovnom objektu u Bojniku, a tada je uhvatio čak tri smuka. Kako je rekao Vladica, radi se o objektu koji je u renoviranju , koji dugo nije bio u funkciji, pa su se s vremenom tu nastanile zmije, a pošto je okolo svuda priroda to nije nikakvo čudo, posebno jer je lijepo vrijeme i zmije su izašle iz hibernacije. N a snimku koji dijelimo sa vama, vidi se kako on zmije drži u rukama uz široki osmijeh: Kada su krenuli da sređuju taj objekt primijetili su smukove. Uhvatio sam tri smuka jer sam ih toliko i pronašao. Riječ je bezopasnoj vrsti pa smo sve brzo riješili – napominje Vladica.

Vladica apeluje da je sada period kada zmije izlaze vani i da je to prirodna pojava te da zbog toga ne treba dizati paniku, te ukoliko neko i ima susret sa zmijeom veoma je bitno da se ne paniči ističe Vladica. Stanković je ujedno i predsjednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine “Poskok”, ali i vatrogasac. Pored hvatanja gmizavaca počeo je narod da brani i od stršljena. 15 godina se, kako kaže, bavi hvatanjem zmija, te je rekao kako u Srbiji postoji 10 vrsta, te da su samo tri vrste otrovnice:

” Ostale su bezopasne. U svim intervencijama koje sam do sad imao od njih 100 % samo su dva-tri % su bile otrovne. Najveći broj su zmije koje su neotrovne i koje uopšte ne ugrožavaju ljude. Strah kod ljudi pravi najveći problem. Otrovne su poskok, kao najveća otrovnica i u Evropi, također, imamo i šarku, ali se nalazi na 600 metara nadmorske visine. Imamo planinskog šargana, ali se nalazi na Šar planini i veoma rijetko se može vidjeti. Sve su to zaštićene vrste zakonski i ne bi trebalo da se ubijaju. Treba da shvatimo koliko je njihov značaj u prirodi” – rekao je Vladica i dodao da sve zmije koje uhvati u urbanoj sredini vraća u prirodu.

Preporučeno