Ulice velikih gradova prepune su horda pasa lutalica, a nije neuobičajeno da napadaju ljude, što često vidimo u medijima. Zato stručnjaci daju savjete kako postupiti ako se i vi nađete u sličnoj situaciji, a nije ih neprimjereno poznavati. Prvo pokušajte da ostanete mirni i ne dozvolite da vas obuzme panika jer se vjeruje da psi nanjuše strah. Nemojte mahati, vikati ili pokušavati pobjeći, jer će pas to iskoristiti kao direktan signal da vas napadne.

Na primjer, ako džogirate i vidite psa na cesti, usporite, polako se okrenite na drugu stranu, nastavite da se krećete u suprotnom smjeru, ali smanjenom brzinom, privući ćete njegovu pažnju. Ako ste u bliskom kontaktu sa psom, nemojte gledati direktno u oči jer će to povećati njihovu agresivnost jer će takav pogled pas vidjeti kao prijetnju.

 

Ako ste se već našli u nezgodnoj situaciji pokušajte da ga zavarate tako što ćete mu dati neki predmet koji vam je pri ruci, poput cipele ili ruksaka a koji on može zagristi.Dok se on bude zabavljao oko toga polako se udaljite. Ako ništa od ovoga ne pomogne i pas je i dalje agresivan pokušajte mu sigurnim i autoritativnim glasom narediti da ode.

Preporučujemo