U Nikincima kod Rume, porodica Ranitović, pored najljuće, uzgaja i najmanju i najskuplju papriku na svijetu. “Mama čilija” kako je nazivaju, potiče iz Južne Amerike, sporo niče i raste a pun rod može da se dostigne samo na visokim temperaturama, a plod koji je veličine oko 6 mm može da ima najviše pola grama. Visoke temperature pogoduju rastu nekim kulturama, a kako otkrivaju ratari, posebno ljutim papričicama: “Najmanja paprika na svetu se zove ‘aj čarapita’, inače je i najskuplja, na svjetskom tržištu, njena cijena, kilogram suhe ide čak i do 20.000 eura. Lako se gaji kod nas, nema nikakvih problema, samo što je toliko sitna, mnogo vremena oduzima i vrlo je zamorno brati ih”, kaže Svetlana Gligorić Ranitović.

Svetlana je sjeme ove paprike u početku nabavljala iz inostranstva, a njena najveća investicija je bio plastenik. Ove biljke su otporne na bolesti, nema prskanja sa hemijom, te samo traže dosta toplote i dosta vode: “Ljute papričice gajim četiri, pet godina, odlučila sam se za to jer nešto treba raditi, nema ih puno u Srbiji, mali broj ih gaji i što su vrlo interesantne, stalno imate tu igru boja, igru oblika, ljutine, možete mnogo da uradite sa njima, možete i da zaradite. Imam preko 80 različitih vrsta, to jesu biljke iz toplih krajeva, iz Brazila, iz Meksika, ali uspijevaju i kod nas”, kaže Svetlana.

Poznato je da u Sremu raste i vrsta “karolina riper”, najljuća papričica na svijetu koja ima oko dva miliona skovila, 100 puta više od domaćih feferona. Važno je to da su ovi plodovi zdravi, ali da se trebaju koristiti samo u malim količinama. Beru se do oktobra, a zimu najčešće dočekaju u teglicama.

Preporučujemo