Proljeće i ljeto su periodi kada su krpelji najaktivniji, a oni se najčešće skrivaju u viskoj travi. Osim što često napadaju pse, krpelju se nerijetko zakače i za ljude, te je potrebno da nakon svakoga izleta u prirodi provjerite da niste kojim slučajem pokupili ovoga parazita koji zna da bude veoma opasan. Ipak, svako od nas u kuhinji ima jednu namirnicu sa kojom će za sekundu da ukloni krpelja. Krpelj ima običaj da prvo nekoliko sati boravi na vašem tijelu prije nego li se zarije u kožu, a ovi paraziti najviše vole vlažne dijelove tijela, oko stomaka, prepona, pazuha, kao i vratni dio ispod kose. Zato se preporučuje da se nakon izleta odmah tuširate i da temeljito operete kosu

Ukoliko se krpelj ipak uvukao u kožu, možete ga izvaditi uz pomoć pincete, ali morate da znate kako da to uradite jer je potrebno da ga kompletnog izvadite van. Ukoliko niste vješti u tome, najbolje je da odete do ljekara da bi vam on izvadio krpelja. Ipak, svako od nas ima u kuhinji namirnicu koja će natjerati krpelja da sam izađe a radi se o soli, jer je krpelj ne podnosi. Ono što treba da napravite je da na mjesto  gdje se nalazi krpelj stavite sol i preko toga držite parče vate ili gaze 20 minuta. Krpelj neće imati vazduha, a sol će učiniti svoje i on će sam izaći napolje.

Pored soli može da pomogne i alkohol, te treba da parče gaze ili vate dobro natopite alkoholom i sa brzim pokretima da mažete mjesto gdje je krpelj u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Uslijed djelovanja alkohola i zagrijavanja krpelj će da izađe van, ali treba da provjerite da neki njegov dio nije slučajno ostao u vašoj koži. Ukoliko nemate medicinski alkohol, dobra je i rakija. Upozorenje, mjesto gdje se nalazi krpelj nikako ne treba mazati uljem jer će ga to samo natjerati da još dublje uđe pod kožu.

Preporučujemo