Ekonomski gledano, ovu godinu svakako nije za zanemariti, jer jednostavnim riječima, rat u Ukrajini koji je počeo krajem marta odrazio se na cijeli svijet. Zasigurno smo smatrali da je to najbolje jer su cijene nekih proizvoda, kao i goriva i računa, gotovo udvostručene. Mnogi proglašavaju da će 2023. biti gora i da će svi oni koji imaju nešto i komad zemlje na selu biti spašeni i neće stalno biti gladni.

Mnogi to upoređuju sa 1990-im, kada je zbog građanskog rata na svim stranama bilo gladno, a narodna kuhinja je dobro radila. Slika krađe hleba iz kamiona koji je dovezao ručak u Beograd 1999. danas je ponovo realnost. Dakle danas pričamo o “vječnom kalendaru”, svaka kuća ga ima, on nam govori šta će biti u budućnosti, pogledajte brojke, ništa se dobro ne dešava.

Ipak, jedna rečenica je apsolutno sve zamrznula, koja je glasila:”Ovih godina vlada planeta Venera u prividnom nebesnom znaku devojke. Ove su godine neplodne. – Zima će započeti kišom, a svršiti velikom hladnoćom. Proleće će biti kišovito. Preko leta zapara, a u jesen hladnoća,” navodi se u Večitom kalendaru. I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je do sada nekoliko puta najavio najtežu zimu u poslednjih 10 godina:”“Naporno radimo, i Ministarstvo rudarstva i energetike, i svi u mom, i u kabinetu premijerke, na merama koje ćemo predložiti, za finansijske efekte, za uštedu električne energije, za domaćinstva, a onda ćemo to videti i za kompanije. Kako da uštedimo elekrtičnu energiju”, rekao je Vučić novinarima.

Preporučujemo