POTREBNI SASTOJCI:

Za pripremu tijesta potrebna su vam 3 jaja, malo soli, 100 g šećera, 100 ml mlijeka, 200 ml ulja, 160 g griza, 160 g brašna, 160 g mljevenog maka, 1 žličica ekstrakta vanilije i 1 vrećica praška za pecivo. Za sirup je potrebno 600 ml vode, 240 g šećera i 3 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna. Na kraju za dekoraciju ide 200 ml slatkog vrhnja.

KAKO PRIPREMITI SOČNI KOLAČ SA MAKOM?

Tijesto: Lim za pečenje veličine 30×25 cm počnite obilato namazati maslacem i ostaviti sa strane.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjelu razbijte jaja i dodajte prstohvat soli i šećera. Mikserom miješajte sastojke dok ne dobijete laganu i kremastu smjesu. Zatim ulijte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije pa sve sjedinite. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, griz, mljeveni mak i prašak za pecivo.

S uključenim mikserom postupno dodajte ovu smjesu mokrim sastojcima. Nakon što su se svi sastojci dobro sjedinili, izlijte umućeno tijesto u pripremljen lim za pečenje, pazeći da bude ravnomjerno raspoređeno.

Stavite tepsiju u zagrijanu pećnicu i pecite dok se tijesto ne ispeče (možete isprobati čačkalicom). Dok se tijesto peče pripremite sirup.

Da biste napravili sirup, počnite s ulijevanjem vode u odgovarajuću posudu. Zatim dodajte šećer i ostavite da kuha na srednjoj vatri. Ne zaboravite povremeno promiješati kako bi se šećer potpuno otopio.
Kada sirup dostigne točku vrenja, pustite ga da kuha 2-3 minute. Nakon tog vremena maknite posudu s izvora topline i dodajte sok od limuna.
Ohlađeno tijesto po cijeloj površini izbušite drvenom lopaticom. Žlicom ga polako nakapajte.

Kolač ostaviti da se ohladi s nadjevima, a zatim ga premazati tučenim slatkim vrhnjem. Ovaj vlažni kolač, punjen makom, prije posluživanja treba odležati sat vremena u hladnjaku.