U posljednje vrijeme našu planetu i sveukupno čovječanstvo pogađaju samo neke nesreće i prirodne nepogode. Pored pandemije kojoj se još uijek ne nazire kraj, tu su i veliki požari, cunamiji, zemljotresi, ozonska rupa i druge prirodne nesreće. U svim ovim domenama postoje stručnjaci koji prate podatke i statistiku, računaju i prave prognoze šta bi se moglo desiti u budućnosti.

Ako govorimo o području Balkana, onda i sami znamo da se u posljednje vrijeme veoma često događaju zemljotresi koji imaju veliku jačinu. Baš o zemlajma koje se nalaze u ovom području ćemo danas malo podrobnije pričati. Radi se o Albaniji koja je nedavno doživjela razoran zemljotres u kojem je bilo preko 30 poginulih, na stotine povrijeđenih a pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Iako se ovaj potres desio prošle godine još uvijek se u Albanskim gradovima kao i u glavnom gradu, Tirani saniraju posljedice štete koja je tada nastala. Za ljudske žrtve kao i za rušenje cijelih stambenih zgrada je opet kriv čovjek, jer su se za gradnju koristili jeftini materijali, koji nisu bili prilagođeni standardima i nisu poštoval itehničke zahtijeve i građevinske dozvole.

Prema statistici koju su napravili svjetski seizmološki eksperti, Albanija se nalazi na 37. mjestu liste ugroženih država po pitanju razornih zemljotresa. Kada je u pitanju Srbija ni ona nije puno bolje kotirana na ovoj listi. Ona se nalazi na 40-om mjestu kada su u pitanju buduće opasnosti. Naravno i čitav ovaj region predstavlja trusno područje, a kao dokaz nam može poslužiti zemljotres koji je u martu mjesecu pogodio glavni grad Hrvatske.

Preporučeno