Danas je stupila na snagu nova odluka vlade o pravilima pri ulasku u Srbiju. Više nije potrebno da onaj koji ulazi u zemlju ima potvrdu o negativnom testu na korona virus, kao ni posebnu dozvolu za ulazak koju su izdavali nadležni organi i za strane državljane kao i za državljane Srbije.

Također je na sjednici vlade koja je održana juče odlučeno da se ukida i mjera za kućnu samoizolaciju, nakon što se uđe na teritorij Srbije. Ove su odluke donesene na osnovu preporuka koje je dao krizni štab, još početkom sedmice, nakon što su ustanovili da je epidemiološka slika u državi povoljna. Sva lica koja budu ulazila u Srbiju će još na granici dobiti upustva vezano za zdravstvene mjere kao i upozorenje da ta lica ne idu u onaj dio države gdje još uvijek postoji zaraza.

Ako neko želi da iz Srbije putuje u neku državu koja na granici traži negativan test na korona virus, ta osoba ga može uraditi u Srbiji po cijeni od 6 hiljada dinara i ona  je jedinstvena u cijeloj državi Kada su u pitanju studenti kao i djeca koja još nisu punoljetna, za njih će testiranje biti besplatno.

Član kriznog štaba, doktorica Darija Kisić Tepavčević je najavila i da se ukida mjera izolacija u trajanju od 14 dana, svim osobama kojima je ona izrečena jer nisu imali PCR test na koronu koji bi pokazivao da su negativni. Ona je naglasila da su u državi još uvijek na snazi jake mjere i epidemiološki nadzor i svi oni koji budu imali neke simptome će biti odmah i testirani.

Preporučeno