Nekoliko velikih lanaca kao što su C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark i Görtz najavili su zatvaranje svojih poslovnica. Godinama se maloprodajna industrija bori sa padom potražnje u mnogim industrijama. Ali ekonomski pad je također teško pogodio neke od najpoznatijih svjetskih brendova u posljednjih nekoliko godina. Osim trenda internetske kupovine, od posljedica pandemije korone patile su i trpe i trgovine tekstilom, elektronikom i mirisima, kao i robne kuće, piše časopis Fenix.

Šta se dogodilo u Njemačkoj? Najmanje trećina poslovnica Galerije Karstadt Kaufhof je pod prijetnjom zatvaranja. Po drugi put u tri godine, lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof ponovo se nalazi pred finansijskim bankrotom. Prema riječima čelnika kompanije Miguela Müllenbacha, mreža poslovnica od 131 robne kuće trebala bi biti smanjena za najmanje trećinu.

 

Kao rezultat toga, zatvaranje bi moglo utjecati na više od 40 lokacija. Veliki trgovački lanac C&A također će zatvoriti svoju filijalu u Njemačkoj 2023. godine. Primark trenutno ima 32 poslovnice u Njemačkoj, ali bi do 2023. taj broj mogao biti značajno smanjen. Već neko vrijeme je jasno da će se zatvoriti dvije Primark prodavnice. Filijala u Weiterstadtu kod Darmstadta (Hessen) će se zatvoriti krajem oktobra 2022.

Oglasi - Advertisement