Danas ćemo malo govoriti o običajima i sujevjerju koje je i te kako prisutno i danas iako živimo u doba moderne tehnologije i u 21-om vijeku. Sigurno ste i vi već više puta do sada čuli za neke stvari koje nikako ne bi trebali raditi jer donose nesreću a te priče se prenose sa koljena na koljeno generacijama i mada možda i ne vjerujete da će vam se desiti nešto loše kada vam crna mačka pređe put, svaki put malo zazirete kada se to desi i osvrćete se da vidite da li u blizini ima neka druga osoba koja će proći ispred vas, jer što je sigurno, sigurno je.

Takvih vjerovanja na našem području ima koliko hoćete a posebno je interesantno to što se neke od njih razlikuju od sela do sela i od jednog do drugog dijela države. Treba reći i da sujevjerje nije karakteristično samo za Balkan nego je rasprostranjeno po cijelom svijetu a nastalo je kada čovjek nije mogao da objasni neke pojave i situacije.

Iako ništa od ovih izreka nije dokazano, svi se paze da ih se pridržavaju pa tako recimo malo koji domaćin koji ima svoju kuću i dvorište će u njemu posaditi orah jer je davno vjerovanje da to donosi nesreću. Također se smatra da je utorak baksuzan dan i ako možete najbolje bi bilo da na ovaj dan ne radite ništa. Ne valja ni kada veš zanoći na štriku  i slično.

Pored toga postoje i stvari koje navodno donose sreću a jedna od njih je na primjer da ako ugledate bubu koja se prevrnula na leđa i ne može da se pomakne trebate joj pomoći i na taj način ćete okajati svojih sedam od devet grijeha. Svima je poznato da djetelina sa četitri lista također znači sreću onome ko je pronađe a ako vam slučajno iz ruke ispadne tanjir i razbije se to je znak da vam u kuću stiže radost.

Preporučeno