Područje Balkana je oduvijek bilo puno nekih napetosti i tenzija između različitih naroda koji na njemu žive. Ovdje se vodilo i puno ratova u ime vjere i religije ali i onih osvajačkih, gdje se svako trudio da ugrabi što više teritorije. Iz tog razloga je Balkan i prozvan buretom baruta kojem je dovoljna samo mala iskra, pa da sve eksplodira.

Nakon posljednjeg rata koji je doveo do raspada Jugoslavije, još uvijek postoji jaka netrpeljivost između država koje su nastale. Ali najveća tenzija i napetost je uvijek postojala po pitanju Kosova i Srbije. Ovi odnosi koji su jako osjetljivi su bili tema i mnogih svjetskih medija a nedavno je jedan američki ekonomista iznio prijedlog za riješenje spora koji postoji između Srbije i Kosova.

On je rekao da je Kosovo prije deset godina proglasilo nezavisnost i da nikada kosovski političari i narod nisu krili svoje težnje da se Kosovo pripoji Albaniji. Protiv ovoga se žestoko bori srbijanska politika, jer mnogi Srbi smatraju da je Kosovo srce Srbije, a tamo još uvijek u enklavama živi dosta Srba. Njegov prijedlog je razmjena teritorija, a on dalje navodi da i Srbija ima u Bosni i Hercegovini dosta svojih sunarodnjaka koji žive u Republici Srpskoj, koja opet želi da se pripoji Srbiji.

On predlaže da Srbija i Bosna i Hercegovina izvrše razmjenu teritorija tako da se Republika Srpska pripoji Srbiji, a da Bosna i Hercegovina dobije Sandžak u kojem živi pretežno muslimansko stanovništvo. Koliko je ovo pitanje osjetljivo govori i činjenica da bi se, kada bi se i počelo pregovarati o razmjeni teritorija, pojavio i visok rizik od novog rata na Balkanu.

Preporučeno