Kada se korona virus prije više od godinu dana pojavio u kineskom gradu Wuhanu, nismo se puno zabrinuli jer smo mislili naivno da će virus i ostati u ovoj velikoj zemlji. Živjeli smo i dalje bezbrižno svoje male živote a onda se desio Bergamo u Italiji i shvatili smo da virus ne poznaje granice i da je opasno blizu.

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju, virus je stigao u skoro svaki kutak planete i države su uvele lokdaun koji je za sve ljude bio šok. U to vrijeme je Indija koja je najmnogoljudnija država na svijetu, činilo se, bila pošteđena jer nisu stizale informacije o velikim brojevima zaraženih, kako se dešavalo u ostatku svijeta. Ovo je izazvalo nedoumice i kod samih medicinskih stručnjaka i bilo je vjetar u leđa onima koji smatraju da se ne radi o pandemiji nego o nekoj teoriji zavjere po kojoj je virus nastao vještačkim putem i namjerno pušten u samo određenim dijelovima svijeta.

Ono što se dešava posljednjih mjesec dana sve ove teorije baca u vodu jer se sada Indija suoči sa bezizlaznom situacijom kada je korona virus u pitanju.  U zemlji koja je ionako siromašna virus se širi neviđenom brzinom i odnosi ljudske živote. Medicinske opreme nema, ljudi kisik primaju u autima, leže po dvorištima bolnica a u posljednja 24 sata je prijavljeno 368 hiljada slučajeva novozaraženih.

Ovaj ogoroman broj raste iz dana u dan i posljednju sedmicu se prijavljuje svaki dan preko 300 hilajda novo oboljelih dok je broj umrlih od posljedica kovida od početka zaraze u ovoj državi 300 hiljada. Prema riječima indijskog ministra zdravlja, preminuli se ne stignu ni kremirati jer nedostaje drva koja se koriste u ovu svrhu.

Preporučeno