Veliki broj ljudi posebno onih koji su već u godinama po noći ima potrebu da mokri što može biti i opasno ako se ne pazi. Doktorica Danijela Jevtić koja radi u hitnoj pomoći u Beogradu kaže da im se u posljednje vrijeme javlja sve više pacijenata koji su zadobili povrede tokom noćnog ustajanja.

Naime mnogi od nas ni ne znaju da imaju recimo nizak pritisak a zbog njega tokom ovako velikih vrućina mogu da padnu u kući i tokom dana a posebno je opasno ako tokom noći ustaju da mokre. Nekad su povrede toliko ozbiiljne da dovode do trajne nepokretnosti a ona je dala i nekoliko savjeta za sve koji ustaju noću.

Ona ističe da mnogi pacijenti koji im se obraćaju ni ne znaju da imaju pad krvnog pritiska a kada po noći ustaju dolazi do gubljenja ravnoteže i padova koji uzrokuju ozbiljne povrede. Za sve one koji ustaju po noći ona je dala i nekoliko praktičnih savjeta pa je rekla da je za njih obavezno da nakon što ustanu iz ležećeg položaja prvo malo sjede na krevetu a onda polako ustanu i krenu prema toaletu.

Također bi bilo dobro da put do kupatila bude osvjetljen a podovi ako su klizavi zastrti tepihom ili stazom. Ovakve sitnice na koje treba obratiti pažnju su veoma važne jer spašavaju od na primjer preloma kuka a ako do toga dođe posljedice mogu biti jako ozbiljne kao što su na primjer urinarne infekcije, upala pluća i slično. Ovo je jako važno  posebno za one koji znaju da imaju nizak pritisak.

Preporučeno