Velika većina ljudi u svijetu svoj dan započinje sa šoljicom kafe, a u našem regionu je ispijanje jutarnje kafe pravi ritual. Mnoge osobe se mogu razbuditi i spremiti za dan koji je pred njima samo uz ovaj napitak, i iako baš i nije najzdravije pijenje kafe je prva stvar koju ujutro naprave, čak i prije doručka.

Mnogima od njih već prvi gutljaj omiljenog napitka napravi haos u stomaku i moraju odmah da trče do kupatila i zauzmu WC šolju. Ovo je zainteresovalo i medicinsku struku, pa su tako doktori koji rade na jednom univerzitetu u Texasu u Americi odlučili da ispitaju ovu pojavu i utvrde da li ona ukazuje na neku bolest i šta se u stvari dešava u organizmu kada kaha dospije u njega. Ovi eksperimenti nisu izvođeni na ljudima nego na zamorcima, bijelim labaratorijskim miševima.

Ono što su odmah primjetili je da su crijevni mišići kod miševa naglo aktivirani čim su popili malo kafe. Miševi su u prvom kontaktu njihovih crijevnih mišića sa kofeinom, odmah imali veliku nuždu, slično kako se to dešava i ljudima, a razlog za to je kiselost kafe. Kiselost ne možemo osjetiti dok kafu konzumiramo, jer preovladava jačina kofeina, ali je kafa svakako ima.

U prvom kontaktu naših crijeva sa kafom, naši crijevni mišići odmah počinju da rade 120 posto puta brže nego inače, što je bio slučaj i sa miševima. Ovaj rad mišića tjera naša crijeva da se isprazne i iz tog razloga nakon popijenih nekoliko gutljaja kafe imate potrebu da izvršite veliku nuždu. Stručnjaci kažu da je ovo sasvim normalna reakcija i da je sa vašim organizmom sve u redu i da nema nikakve potrebe da se brinete zbog ove pojave.

Preporučeno