“Kada sam dobio ponudu da vozim kamion prvo  su mi rekli da se radi 9-10 sati dnevno, da su kamioni dobri i da ću za prvu ruku dolaziti u firmu na sedmicu dana dok ne nađu stan svakom od nas, jer sam sa sobom poveo još svoja dva prijatelja. Međutim, od toga nije bilo ništa, sasvim druga situacija” – priča ovaj vozač kamiona.

Od cijele  priče gotovo da nije ništa bilo istina. Ne samo on i njegove kolege da nisu dobili stan nego su svo vrijeme živjeli na točkovima, a spavali u kamionu.”Pitate se kako smo živjeli? E pa lijepo. Svaki kamion ima najmanje  jedan krevet, a najčešće 2 i onda se svaka pauza koristi za parkiranje na obližnjoj  od benzinskih pumpi i spava se. To  nije baš po zakonima, ali policija mi nikada do  sada nije napravila problem” – priča on.

On objašnjava da je njegov glavni  motiv za odlazak  kao i svima bio  zarada i da ga je upravo to najviše i držalo u Njemačkoj da izdrži.” Plata je iznosila  2.100 eura neto, a kako o sam živjeo u kamionu mogao sam dobro da uštedim. Na hranu mi  je  odlazilo najviše 200 eura. Naravno taj period sam živjeo na konzervama i takvoj vrsti  hrani, jer su restorani značajan luksuz.

 

 

Preporučeno