Nakon raspada bivše Jugoslavije, došlo je do mnogih tranzicija a naročito u političkom i ekonomskom smislu. Nekadašnje državne firme su se privatizovale, a mnoge su prodane za marku. Oni koji su bili lukavi su pokupovali ove firme i danas su tajkuni koji zarađuju ogromne pare tako što izrabljuju svoje radnike.

Privatnici širom bivše države očekuju maksimalan trud od svojih radnika, iživljavaju se na njima, plaćaju ih mizerno i ne poštuju mnogo stavki u ugovorima svojih radnika. Vidi se da maksimalno zloupotrebljavaju nestabilnu ekonomiju ovih država te i veliku potražnju za poslovima jer ljudi jedva preživljavaju na Balkanu danas.

Međutim, poneki privatnici su zapravo i normalna i dobra ljudska bića, te vam danas donosimo priču o firmi iz Leskovca koja se zove Metla Komerc. Dva brata su osnovala ovu firmu prije nekih 30 godina i oni mnogo cijene trud svojih radnika, a jedan od njih je i Ivan Jovanović koji radi 20 godina u firmi. Za njegov rođendan su ga vlasnici provozali po gradu pod izgovorom da trebaju nešto obaviti. Ušli su u novu zgradu i u prazan stan koji je bio prelijep i pitali su Ivana šta misli. Ivan je naravno rekao da je stan prelijep, a kad se okrenuo njegovi šefovi su mu dali ključeve i rekli da je stan njegov.

Izjavili su da će još svojih radnika ubuduće ovako nagrađivati jer cijene njihovo zalaganje, a Ivan je ostao u nevjerici i bio je mnogo zahvalan. Očekivao je da će rođendan biti ko i svake godine gdje će on častiti uposlenike i dobiti neki simboličan poklon od firme. Šta vi mislite o ovome?

Preporučeno