Medicinski naziv ovih malih ranica koje se uglavnom pojavljuju sa unutrašnje strane usta, na jeziku, unutrašnjoj strani obraza ili usana, se nazivaju afte. Iako su jako bolne zato što se pojavljuju na osjetljivim mjestima prepunim nerava, one same po sebi nisu opasne, ali predstavljaju signale koje nam naše tijelo šalje da sa njim nešto nije u redu.

One se češće pojavljuju kod mladih ljudi, kod ženskih osoba se znaju pojaviti u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. One nisu ni virusna ni bakterijska pojava ali mogu biti alergijska, a također mogu da ukazuju na nedostatak vitamina C ili vitamina B12. Afte mogu ukazivati i na anemiju ili neke ozbiljnije probleme u probavnom sistemu organizma. Ljudi koji nose zubne proteze ili aparatiće za ispravljanje zuba su podložniji pojavi afti.

Da biste ubrzali zacjeljivanje afti poželjno je da ih premažete medom jer on čuva vlažnost sluznice. Pored toga, med sadrži u sebi sastojke koji imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva. Potrebno je da na jedan komadić vate nanesete med i da njime premažete afte. Postoje još neki prirodni načini kojima ih možete ukloniti. Pomiješajte vodu i so i tako dobijenu tekućinu grgljajte u ustima, ili koristite sodu bikarbonu tako što ćete od nje, uz pomoć malo vode napraviti gustu pastu kojom ćete afte mazati više puta dnevno.

Soda bikarbona je dobra što smanjuje kiselinu u ustima, a samim tim je i manji rizik od razvoja bakterija u ustima i raznih upala. Ova vas smjesa može malo peckati, ali to je normalno i nema razloga da se brinete zbog toga. Ostatak teksta pročitajte

Preporučeno