Svi mi, više ili manje koristimo sol u našim domaćinstvima jer je to jedan od najvažnijih minerala u životu čovjeka, koja nam ne služi samo u spravljanju jela, već i z druge stvari. Neki vjeruju da so pomaže i kod nekih drugi stvari za koje mnogi ne bi povjerovali da je to moguće.. Mnogi smatraju da je sol veoma dobra kod čišćenja kuće i da je posipanje soli po domu veoma učinkovita stvar Neki čak predlažu otapanje soli u toploj vodi kako biste imali dobru smjesu za čišćenje prozora.. Već ste čuli da neki ljudi znaju da stave sol u kući na mjestima gdje su primijetili da su se pojavili mravi, te ad se nakon toga mravi prestanu pojavljivati. Osim toga sol može i da smanji vlažnost u vašem domu ako je koristite na ovaj način.

Neki smatraju da je smjesa od soli i sirćeta izvrsna za poliranje stvari od mesinga, kao i od bakra i srebra, a neki je preporučuju da se koristi u veš mašini kada želite da vam odjeća bude mekša nakon pranja. Mnogi potvrđuju da je sol veoma dobra kod pomlađivanja kože, te da u kombinaciji sa uljem lavande čini veoma dobar piling za kožu. Neki koriste sol pomiješanu sa toplom vodom za ispiranje usta kada imaju problema sa bolnim zubima ili sa bolnim grlom, te da kombinacija soli i soda bikarbone pomaže kod izbjeljivanja zuba

Ukoliko imate problema sa neugodnim mirisima iz odvoda, treba samo da pomiješate sol sa toplom vodom da to sipate u odvod i da se riješite neugodnih mirisa. Da li vi znate ove trikove i da li ste ih koristili? Koja su vaša iskustva ?

 

 

 

Preporučeno