Čovjek po imenu Luis Smit iz Velike Britanije koje radio kao željeznički inspektor je dobio otkaz nakon što nije po nalogu svog poslodavca dao urin za test na drogu ali razlog nije bio što on koristi nedozvoljene supstance nego zato što pati od sindroma studljive bešike.

Naime on je previše nervozan kada treba da da urin na kontrolu i ne može da mokri i upravo to mu se desilo kada je pozvan na nausmičnu kontrolu na test droge u svojoj firmi. Iako je on svom poslodavcu objasnio u čemu je problem i ponudio je da mu izvade krv ili da test obave na neki drugi način, njegov poslodavac je to odbio i Smitu je uručio otkaz.

Smit je za firmu Network Rail radio preko devet godina i on je bio nadređeni timu koji je brojao 12 ljudi koji su bili jako važni za bezbjednost. Nakon što je dobio otkaz on je tužio svog poslodavca a kao razlog je naveo nepravedan otkaz. Sud je uvažio njegovu žalbu ali nakon što je firma ignorisala zahtijev ove institucije da Smita vrati na posao i koji su i dalje tvrdili da je njihov bivši uposlenik samo našao rupu u zakonu kada je naveo svoj medicinski razlog za ne davanje urina jna kontrolu, sud im je naložio  da Luisu isplate odštetu u iznosu od 90 hiljada funti što iznosi 107 hiljada eura.

U svom obrazloženju presude sudija je naveo sljdeće:  Smit je obavestio službenika za testiranje da je ponekad imao poteškoća sa davanjem urina i ponudio je da preduzme druge testove, uključujući test krvi, umesto davanja uzorka urina. Nije pokušao da izbegne davanje uzorka urina. Nije mogao to da uradi zbog svog zdravstvenog stanja, koje mu nije bilo dijagnostikovano.

Oglasi - Advertisement