Veliki broj ljudi danas pati od viška kilograma što je posljedica života koji vodimo. Naime prije pojave pandemije korona virusa jedan od najvećih zdravstvenih problema u svijetu je bila upravo pretilost je je ona uzrok mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih i dijabetesa.

Posebno zabrinjava što sve veći broj djece ima ovaj problem a sve je posljedica nedostatka fizičke aktivnosti jer su svi uglavnom pred kompjuterima a druga stvar koja doprinosi debljanju je i loša ishrana koja je bogata mastima i ugljikohidratima. Mnogi nutricionisti i na internetu daju savjete oko prehrane a skoro svi se slažu da je prava blagodet za ljudski organizam piće koje možete sami napraviti a radi se u stvari o običnoj vodi u koju ćete dodati krišku limuna.

Koliko prednosti ima limunska kiselina poznato je skoro svima ali mnogi nisu bili upućen ida će svakodnevnim unosom limuske kiseline poboljšati svoj imunitet. Naime samo jedan limun našem organizmu obezbjeđuje oko 20 posto svih dnevnih potreba za vitaminom C a uz to što podiže imunitet limunska kiselina djeluje i kao antioksidans. Limun također smanjuje rizik i od pojave kamena u bubrezima jer limun u sebi sadrži oksalat koji pomaže u razbijanju kamenca.

Zahvaljujući i vitaminu C koji se nalazi u limunu naša koža je elastičnija i zbog toga će izgledati i zdravije ali i mlađe. Uzimanje vode sa limunom prije obroka će vam pomoći da smanjite unos kalorija i smršate jer ćete se osjećati siti. Savjet nutricionista je da svako jutro nakon ustajanja popijete čašu vode sa kriškom limuna umjesto kafe.

Preporučeno