Sve češće u medijima imamo vijest kako pojedini trgovački lanci iz prodaje izbacuju određene artikle jer nisu zdravi za kupce jer u sebi imaju pesticide, kao što se nedavno desilo u Hrvatskoj kada su izbačeni neki proizvodi sa konzerviranom ribom i sa nekim suhomesnatim namirnicama. Isto su tako bili pronađeni i u sladoledu, koji je povučen sa polica iz Srbije prevencije radi, a koliko su pesticidi štetni za ljude u jutarnjem programu je govorio poznati gastroenterolog Vojislav Perišić. On je istakao da oko 15 posto insekticida i pesticida kojima proizvođači prskaju voće i povrće ne može nikako da se ukloni te da ljudi konzumacijom unose te otrove u svoj organizam. Za primjer je uzeo voće, jabuku, koja je omiljena mnogima, te je objasnio kako je to jutro uzeo jednu jabuku na pijaci, a kod kuće je imao jabuku koju je kupio nekoliko dana ranije

Ona koja je stajala od ranije nije imala masnu koru, dok je ova svježa imala masnu koru. Da bi se uklonili pesticidi koji postoje na kori jabuke, potrebno je da jabuku operemo sa sirćetnom kiselinom ili sa soda bikarbonom, zavisno čime je jabuka prskana. A pošto mi ne možemo znati čime je jabuka prskana, najidealnije rješenje je da jabuke ostavite 15 minuta u rastvoru vode i sirćeta jer ako se radi o pesticidu koji je baza onda će ga ova smjesa uništiti.

Ali ako je pesticid kiselina, onda se treba koristiti soda bikarboma, koja je baza i koja će da uništi pesticide. Nakon što ostavite jabuke u ovom rastvoru da odstoje potrebno ih je dobro oprati a zatim i oguliti a koru iako je jako zdrava ne treba jesti jer se ispod nje nalaze toksini.

Preporučujemo