Govoreći o Srbiji, slobodno se može reći da je pasulj jedno od tradicionalnih jela. Domaćice ga redovno pripremaju, niko ne voli da ga jede, važno je znati kako utiče na organizam. Doktori detaljno objašnjavaju kako to utiče na zdravlje. Grah, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke su zdrave namirnice, ali zbog fitinske kiseline mogu biti veoma štetne za organizam.

Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, cink i gvožđe. Kao rezultat toga, prerano se izlučuju iz organizma, odnosno prije nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu. Probavni trakt ne sadrži barijeru protiv fitinske kiseline, koja sprječava tijelo da apsorbira minerale, proteine ​​i masti. Među namirnicama bogatim fitinskom kiselinom endokrinolozi su izdvojili zob, pirinač.

Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), istakla je endokrinološkinja Zuhra Pavlova. Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom.Također, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lešnici, pekani, bademi, i orasi.

Preporučujemo