Švedske socijaldemokrate jučer su saopštile da su odustale od protivljenja članstvu u NATO, samo nekoliko sati nakon što je Finska potvrdila svoju namjeru da uđe u NATO.Nakon toga su stručnjaci koji su na Putinovoj strani rekli  da je ovo samo još veće potirivanje tenzija a jedan od komentatora na ”Rosja 1” je rekao: “Njihov zvanični razlog je strah. Ali u NATO-u će tek osjetiti šta je strah. Kada se NATO baze pojave u Švedskoj i Finskoj, Rusija neće imati drugog izbora osim da neutrališe disbalans i novu prijetnju – razmještanjem taktičkog nuklearnog oružja.” – Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog savjeta bezbjednosti, je još prije nekoliko dana najavio da bi Rusija  mogla da  rasporedi nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj eksklavi Kalinjingrad između Poljske i Litvanije, kao odgovor na nordijsko širenje NATO-a.

Jedan od najvažnijih razloga napada Rusije na Ukrajinu, kako se saznalo je bilo da sse zaustavi širenje NATO alijanse , ali sad je taj plan u rasulu jer su i Finska i Švedska potvrdile da će tražiti članstvo u alijansi. Ono što se očekuje je to da će formalna prijava Stokholma početi kasnije danas nakon rasprave i odobrenja od strane poslanika. Švedska koja je bila neutralna tokom Drugog svjetskoga rata sada je  odlučila da promijeni svoj put

Preokret stranke premijerke Magdalene Anderson, koja se protivi članstvu u NATO-u od početka alijanse, je sada obezbijedio čvrstu većinu u parlamentu koja ide u korist ulasku u NATO. Osim toga Anderson je rekla da će se danas konsultovati sa parlamentom prije nego što objavi zvaničnu namjeru svoje vlade da se prijavi.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučeno